Krem karobowy – nowa Nutella

8427635585_3405680a30_b

Ludzie podobno dzielą się na dwie grupy. Pierwsza z nich obejmuje tych, którzy trzymają dobre maniery na wodzy i spożywają Nutellę delikatnie rozsmarowując ją nożem na pieczywie, podczas gdy druga grupa bez zbędnych ceregieli wyjada krem prosto ze słoika. Palcem oczywiście. Problem zaczyna się, gdy reakcje alergiczne albo nawracające migreny spowodowane spożyciem kakao nie pozwalają zaliczyć się do żadnego grona. Dla wszystkich, którzy ze smutkiem w oczach patrzą na czekoladowo-kakaowe słodkości, jest na szczęście rozwiązanie!

carob-pods-73764_1280

O karobie i jego prozdrowotnych właściwościach pisaliśmy już w poprzednim wpisie. Karob to dobry kolega kakao bogaty w witaminy i minerały. Jest nieco słodszy i nie wywołuje przykrych skutków ubocznych. Można go stosować wszędzie tam, gdzie w oryginale zostałoby zastosowane kakao, np. do porannej owsianki, koktajli, batoników czy ciastek domowej produkcji.
Dla wszystkich wyznawców wyjadania sławnej Nutelli palcem prosto ze słoiczka też istnieje alternatywa. Jest nią krem karobowy, czyli swoista Carobella, tudzież Karobella, która jest lżejszą i zdrowszą wersją popularnego kremu. Karobella jest równie pyszna i idealnie sprawdza się do rozsmarowywania po pieczywie bądź bezpośredniej konsumpcji prosto z opakowania, czyli dokładnie tak, jak misie lubią najbardziej. Ponadto nie zawiera stymulantów i bez obaw mogą ją spożywać uczuleniowcy, dzieci, kobiety karmiące lub będące w ciąży. Krem jest także świetnym rozwiązaniem dla osób, które skrzętnie liczą spożywane w ciągu dnia kalorie – ma niską zawartość tłuszczu.
Krem karobowy oprócz tego, że możemy spróbować zrobić sami, znajdziemy też w sklepach internetowych i ze zdrową żywnością. Karob dostępny u nas w sklepie występuje zarówno w postaci proszku, jak i gotowych produktów – w tym właśnie kremu karobowego, doskonale zastępującego kremy czekoladowe.

carobella-duo-crema-da-spalmare-68463

Dla tych, którzy chcieliby spróbować swoich własnych sił i przyrządzić coś pysznego z wykorzystaniem karobu, przygotowaliśmy dwa niezwykle proste przepisy.

Domowy krem karobowy
Wykonanie kremu karobowego, który będzie cieszył nas swoim smakiem oraz prozdrowotnymi właściwościami to nic trudnego. Wystarczy przygotować:
• szklankę orzechów laskowych
• pół szklanki namoczonych wcześniej daktyli
• niecałą szklankę mleka roślinnego, np. migdałowego lub z innych dowolnych orzechów
• 3 łyżki karobu
• oraz niewielką ilość syropu klonowego

Na początek trzeba pozbawić orzechy gorzkiej skórki. Najszybszym sposobem by to zrobić, jest prażenie ich kilka minut w piekarniku. Dzięki temu nie tylko skórka będzie łatwa do starcia, ale i smak orzechów będzie zdecydowanie lepszy. Następnie namoczone, ale odsączone daktyle wraz orzechami i resztą składników należy zmiksować na gładki krem. Miksowanie może także przebiegać partiami, nie stanowi to problemu. Krem gotowy! Prawda, że łatwe?

Najprostszy bananowo-karobowy koktajl świata

18719832686_991b680baa_z
Do wykonania tego prostego koktajlu potrzebne będą:
• banan
• szklanka dowolnego roślinnego mleka
• łyżka karobu

Wszystkie składniki wystarczy zmiksować i już można się cieszyć smakiem koktajlu. Nie ma potrzeby dodatkowego dosładzania, ponieważ banan jest naturalnie słodki, a i mleko roślinne samo w sobie też trochę cukru zawiera (chyba, że zostało przygotowane własnoręcznie w domowych warunkach). Oczywiście można taki napój modyfikować do woli, dodając do niego przeróżne składniki, np. daktyle lub orzechy.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *