Kwas – kaprylowy

5438922812_f3357d6bfc_b

Kwas kaprylowy – olej kokosowy

Olej kokosowy zagościł w naszych polskich domach relatywnie niedawno wkraczając do kuchni wypierając dotychczas stosowane tradycyjne oleje i masło. Równolegle zdobył swoje ważne miejsce jako kosmetyk pielęgnacyjny i regenerujący. Jest powszechnie uważany za najzdrowszy olej spożywczy. Powstaje z miąższu kokosa, który w 70 % składa się z tłuszczu – a dokładniej z nasyconych kwasów tłuszczowych w tym kwasu laurynowego, mirystynowego, palmitynowego i kaprylowego.
Kwas Kaprylowy o którym tu dziś mowa jest jednym z tych nasyconych kwasów tłuszczowych o tzw. średniej długości łańcucha atomów (8 do 12) a więc łatwo strawny i łatwo przyswajalny w przeciwieństwie do kwasów długo łańcuchowych. Występuje głównie w tłuszczach roślinnych (oleju kokosowym i palmowym) i zwierzęcych u kóz i owiec stąd najprawdopodobniej nazwa ( capro to koza łac) .

Czytaj dalej Kwas – kaprylowy