Spirulina – zdrowe algi

5257421795_fec8eb4a58_b

Spirulina jest to mikroskopijnych wielkości, zielononiebieska alga w kształcie spirali, o olbrzymich właściwościach prozdrowotnych i pielęgnacyjnych. Jej walory odżywcze już w przeszłości doceniali Aztekowie i mieszkańcy Afryki. Obecnie jest jednym z najpopularniejszych suplementów diety, a jej poszczególne gatunki różnią się od siebie właściwościami.

Główną zaletą spiruliny jest to, że jest wartościowym, a przy tym całkowicie naturalnym dodatkiem żywnościowym, który regularnie spożywany może mieć wpływ na poprawę kondycji naszego organizmu. Spirulina w suplementach obecna jest w postaci suchej masy, której 60-70% stanowią białka, zatem więcej niż np. mięso wołowe, dlatego też alga ta uzyskała miano „zielonego mięsa”.

5681320502_27454fbeef_b

W jej składzie znajdują się także witaminy i beta-karoten. Jest źródłem kwasu foliowego, manganu, cynku, miedzi oraz łatwo przyswajalnego żelaza, potasu, selenu i fluoru. Warto zwrócić uwagę na fakt, że spirulina szybko i efektywnie się wchłania, a jej składniki są absorbowane przez organizm w ponad 90%. Wykazuje działanie antyoksydacyjne, zwalczając wolne rodniki, a także przeciwzapalne, antyalergiczne, jak również łagodzące. Zawiera szczególnie wysoką zawartość protein, niezwykle bogatych w wolne aminokwasy. Włączenie spiruliny do codziennego jadłospisu pomoże wzmocnić i zwiększyć wydolność organizmu, a także podnieść poziom czerwonych krwinek i hemoglobiny u osób cierpiących na anemię. Barwniki w niej zawarte, czyli zielony chlorofil i niebieska fikocyjanina, mają właściwości oczyszczające i przyspieszające metabolizm, ale są również uznane za antyoksydanty, które wzmacniają system immunologiczny oraz sprawdzają się w profilaktyce chorób nowotworowych. U palaczy tytoniu, osób nadużywających alkohol czy często przyjmujących leki, alga może przyczynić się do detoksykacji organizmu. W postaci proszku zachowuje wszystkie odżywcze składniki. Zrobiona z niej maska wykazuje spore powinowactwo do skóry, dzięki czemu elementy aktywne obecne w aldze z łatwością przenikają w jej głąb. Niepowtarzalna formuła spiruliny powoduje, że jest ona od lat stosowana w profilaktyce, a także przy leczeniu wielu chorób. Pierwotnie udowodniono jej skuteczność w przezwyciężaniu infekcji, od grypy, odry, aż po wirusa HIV. Także jest ona bogata w minerały, które sprawiają, że alga doskonale odkwasza organizm, przywracając równowagę kwasowo-zasadową. Wieloletnie badania wykazały, że spirulina zwiększa sprawność układu immunologicznego, wspomaga pracę serca i minimalizuje poziom złego cholesterolu, wspiera układ trawienny. Przyjmowana codziennie efektywnie obniża ryzyko zmian miażdżycowych, a także poprawia pamięć i wzrok. Jest wdzięcznym składnikiem również dla tarczycy wspomagając jej pracę, gdyż normalizuje przemianę jodu.

Spirulina_tablets

Algi znajdują też zastosowanie w kosmetyce. Są pomocne w leczeniu trądziku i spowalniają procesy starzenia. Nawilżają i wygładzają skórę oraz neutralizują szorstkość naskórka. Odpowiednie do pielęgnacji cery suchej, dojrzałej, a także tłustej i trądzikowej. Jedna łyżeczka glonów (3g) zawiera aż 4 tysiące jednostek żywieniowych, czyli mniej więcej tyle, ile mieści się w ponad 3 kilogramach owoców i warzyw! Mieszkańcy Chin uważają, że algi są również trafne w leczeniu różnego rodzaju obrzęków. Neutralizują obrzęki węzłów chłonnych, opuchlizny, zapalenia stawów, czy innych chorób skórnych z widocznymi zaczerwienieniami. Jak spożywać spirulinę? Można ją zażywać zwyczajnie w postaci tabletek lub dodawać do posiłków, np. sałatek czy koktajli. Ze względu na charakterystyczny smak wymaga umiejętnego wkomponowania w danie. Warto pamiętać, że wspomaga ona kontrolę nadwagi i może być stosowana jako uzupełnienie niedoboru niezbędnych witamin i minerałów powstałych np. w wyniku odchudzania. Codzienne przyjmowanie 3-10g spiruliny sprawi, że będziemy długo cieszyć się zdrowiem i młodością, a także zauważymy poprawę kondycji włosów, skóry i paznokci. Stosowna dla alergików, gdyż kwas pantotenowy obecny w spirulinie może przyczynić się do zapobiegania przed trapiącymi ich alergiami. Warto jednak pamiętać, że nie każdy może stosować spirulinę. Nie zaleca się wykorzystywać jej osobom chorym na fenyloketonurię, gdyż trzeba mieć na uwadze, że posiada ona w swoim składzie fenyloalaninę, która nie jest przez nich prawidłowo trawiona. Nie powinna ona być również spożywana przez osoby przyjmujące leki związane z regulacją krzepliwości krwi, gdyż spirulina posiada sporą ilość witaminy K. Dla kogo więc jest przeznaczona? Przede wszystkim dla osób osłabionych, apatycznych, a także tych, które zmagają się z niedoborem żelaza w organizmie. Skuteczna w leczeniu anemii. Działając oczyszczająco chroni wątrobę. Warto włączyć ją na stałe do diety wegetariańskiej, ze względu na dużą zawartość białka.

maxresdefault

Spirulina w sklepie internetowym naturalna spiżarnia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *