Argan – cudowny olejek dla zdrowia i urody

hands-1247112_1280

Prawdopodobnie każda kobieta słyszała już o olejku arganowym, tzw. płynnym złocie Maroka. Jest używany do pielęgnacji ciała i włosów, doskonale nawilża skórę. Jednak niewielu z nas wie, że olejek nadaje się również do spożycia, a zawarte w nim właściwości pozwalają zachować zdrowie.

argan-869756_960_720

Argan skradł serca kobiet na całym świecie. Olejek ma wszechstronne zastosowanie, zarówno w kosmetyce, jak i gastronomii. Specyfik pochodzi z Maroka, gdzie jest niezwykle popularny i używany na co dzień. Pozyskuje się go ze świeżych bądź prażonych orzechów drzewa arganowego, które są tłoczone na zimno. Co ciekawe, owoce są przysmakiem kóz, dlatego trzeba je szczególnie chronić przed tymi zwierzętami.

5700282880_71ed8c4b84_b

Olej arganowy jest bogaty w różne substancje odżywcze, co przekłada się na wysoką cenę. Żeby wyprodukować jeden litr olejku, potrzeba ponad 30 kg owoców drzewa arganowego. Ze względu na swoje właściwości i wysokie koszty produkcji olej zyskał miano płynnego złota Maroka.
Olejku arganowego używa się w kosmetyce głównie do nabłyszczania włosów, nawilżania cery oraz walki z przebarwieniami, bliznami, zmarszczkami, trądzikiem oraz przetłuszczaniem skóry. Chroni przed słońcem, niczym filtr, i niweluje skutki poparzeń. Specyfik ten uchodzi za swoisty eliksir młodości, a to za sprawą nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E. Ma ich dwa razy więcej, niż oliwa z oliwek. Z dobrodziejstwa olejku regularnie korzystają gwiazdy, a wśród nich, chociażby, hollywoodzka aktorka, Julia Roberts.

Jak stosować olejek arganowy do pielęgnacji ciała?

12379756535_cbb5f92aaf_b

Można wsmarowywać go w wilgotną skórę, używać zamiast kremu, wcierać we włosy i paznokcie. Już niewielka ilość kosmetyku wystarczy, by cieszyć się nawilżeniem i odżywieniem. Olejek można stosować zamiast produktów do stylizacji włosów, gdyż doskonale je wygładza i nawilża, lecz nie obciąża ani nie przetłuszcza. Ważne, by specyfik stosować regularnie, co da najlepsze i szybkie efekty.
W Polsce olejek występuje zarówno w czystej postaci oraz wchodzi w skład wielu innych kosmetyków. Znajdziemy go w kremach przeciwzmarszczkowych, mleczkach, balsamach, masłach do ciała, szamponach i odżywkach. Jednak, co ważne, przez zastosowaniem produktu, należy sprawdzić jego skład. Niestety producenci często starają się oszczędzić na olejku arganowym i dodają jego znikomą ilość.

Poza właściwościami odżywczymi, olej arganowy uspokaja, relaksuje, a także… obniża poziom cholesterolu oraz wzmacnia odporność! Można go bowiem stosować również doustnie. Należy jednak pamiętać, że olejek kosmetyczny nie nadaje się do spożycia, a spożywczy nie może być używany w pielęgnacji ciała. Ten pierwszy tłoczony jest na zimno i ma jaśniejszy kolor, natomiast olej spożywczy, czyli ciemniejszy, pozyskuje się z prażonych orzechów arganowych.

Argan_Oil_Making_in_Marrakech
Argan ma szerokie zastosowanie w kuchni, o czym wie każda marokańska gospodyni domowa. Żeby zachować cenne substancje, olej najlepiej spożywać na zimno. Nie powinno się go używać do smażenia i gotowania, szczególnie w bardzo wysokich temperaturach. Orzechowy aromat olejku nada wyjątkowego smaku wszelkim sałatkom, mięsu czy rybie, sprawdzi się też jako baza do sosów. Ponadto Marokańczycy jedzą specjalną pastę arganową, tzw. amlou, pochodzącą z pozostałości po wytłoczonym oleju. Ma ona konsystencję i smak podobną do masła orzechowego.

17036531858_6f8442e439_b
Jeśli mamy ochotę na spróbowanie namiastki amlou, wystarczy zaopatrzyć się w prażone migdały (w oryginalnej wersji – orzechy arganu), olej arganowy spożywczy oraz miód. Pierwszy składnik należy zmielić na gładką masę, a następnie dodać pozostałe produkty. Pozostało już tylko wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą oraz ksylitolem. W ten sposób uzyskamy marokańską wersję Nutelli. Taką pastę można jeść z pieczywem lub spożywać samą. Zawiera niezliczoną ilość składników mineralnych, ale przy tym stanowi również bombę kaloryczną. Termin przydatności amlou do spożycia wynosi dwa miesiące.

Olejek arganowy ma także szerokie zastosowanie w medycynie. Aż 80% jego składu to nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli tzw. cenne kwasy omega. Argan zawiera również dużą ilość witaminy E. Specyfik przyjmowany trzy razy dziennie (doustnie po jednej łyżeczce) pomoże obniżyć cholesterol, poprawi krążenie i wzmocni odporność. Poza tym wpłynie pozytywnie na układ nerwowy i pomoże w profilaktyce chorób nowotworowych. Dzięki swojemu zapachowi zrelaksuje i odpręży. Olejek doskonale nadaje się do masaży.

Warto już dziś zaopatrzyć się w czystej postaci olejek arganowy, zarówno do celów pielęgnacyjnych, jak i gastronomicznych. Zastąpi inne, naszpikowane chemią kosmetyki oraz nudne, tradycyjne olejki, a daniom nada orientalnego smaku. Skorzystajmy z tego dobrodziejstwa natury, by cieszyć się zdrowiem i urodą na długie lata. Olejkowi zaufały miliony ludzi, którzy szybko zauważyli poprawę samopoczucia i wyglądu. Natura nie kłamie, dając nam to, co najlepsze i najbardziej ekologiczne. Płynne złoto z Maroka to produkt obowiązkowy dla każdego, kto pragnie o siebie zadbać. Argan potrafi zdziałać cuda.

Olej arganowy w ofercie sklepu naturalnaspizarnia.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *