Ocet jabłkowy – złoty eliksir życia

apples-1008880_1280

Ocet jabłkowy – złoty eliksir życia
Można by zaryzykować stwierdzenie, że ocet jabłkowy właściwie bardzo rzadko zaprząta nam głowę i przez większość z nas jest po prostu ignorowany. U niektórych sam dźwięk nazwy ‚ocet’ budzi nieprzyjemne skojarzenia i odczucia. Jednak ocet od wieków miał szerokie zastosowanie i był używany zarówno do celów domowych, jak i kulinarnych. W starożytnej medycynie ludowej uchodził nawet za lekarstwo, twierdzono że jest w stanie poradzić sobie z wszelkiego rodzaju problemami zdrowotnymi, a skoro było o nim głośno już za czasów starożytności, to znaczy, że nie może być nieskuteczny.
4108653248_fd33a5482d_b

Najpopularniejszym octem w profilaktyce zdrowotnej jest ocet jabłkowy. Wytwarzany na bazie jabłek, ma charakterystyczny jabłkowy zapach oraz złocisto-bursztynowy kolor. Użycie go jako dodatek do sałatki, sosu, dressingu raczej nikogo nie dziwi. Jednak na tym nie kończy się lista jego walorów, albowiem ocet jabłkowy to szalenie wszechstronny produkt, który bez obaw możemy zastosować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Ma szerokie spektrum zastosowań i stanowi remedium na wiele problemów zdrowotnych.

Dobroczynne właściwości octu jabłkowego

Apple_cider_vinegar

zawdzięczamy zaskakująco dużej ilości wartości odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ten niepozorny bursztynowy płyn, to przede wszystkim bogactwo składników mineralnych, takich jak: potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, miedź, sód, cynk. Znajdziemy w nim także dużo witamin z grupy B, witaminę C, E, P, kwas mlekowy, cytrynowy, octowy oraz bioflawonoidy, enzymy i pektyny. Co ważne, wszystkie składniki pochodzące z naturalnego i prawidłowo wyprodukowanego (bez chemicznych dodatków) octu jabłkowego są łatwo przyswajalne przez organizm.
Zatrzymajmy się na moment przy pektynach. Pektyny to mieszanina węglowodanów występująca tylko w żywności pochodzenia roślinnego i wykazująca zdolność wiązania wody, pęcznienia i żelowania. Tym sposobem pektyny spowalniają opróżnianie żołądka i potęgują uczucie sytości. Ponadto poprawiają procesy trawienne i przyspieszają metabolizm. Zadaniem pektyn jest utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego, neutralizowanie toksyn i ograniczanie ich kumulacji w organizmie. Obniżają także poziom cholesterolu, ograniczają odkładanie się tkanki tłuszczowej oraz poprawiają stan naczyń krwionośnych co chroni przed wystąpieniem miażdżycy i nadciśnienia.

Stosowanie wewnętrzne octu jabłkowego

Odchudzanie

scale-403585_960_720

Dobra wiadomość dla osób będących na diecie i walczących o utratę zbędnych kilogramów. Ocet jabłkowy przyczynia się do zrzucania wagi. Jednak słowem klucz jest tutaj słowo ‚przyczynia’. Trzeba być świadomym, że ocet jabłkowy nie jest żadnym magicznym specyfikiem, dzięki któremu kilogramy będą nam ubywać jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Ocet jedynie ułatwia i wspomaga cały proces chudnięcia.
Dodatek octu jabłkowego do posiłku sprawi, że szybciej poczujemy się najedzeni. Zwiększa on uczucie sytości, co przekłada się na spożycie mniejszej ilości kalorii, a to z kolei pośrednio może prowadzić do utraty wagi. Oprócz tego ocet jabłkowy pobudza produkcję soków żołądkowych i syntezę enzymów trawiennych, polepszając trawienie oraz przyspieszając spalanie tłuszczów. Usuwa także toksyny z organizmu oczyszczając organizm od wewnątrz, natomiast kwas octowy będący jego składnikiem przyczynia się do spalania tkanki tłuszczowej. Spalanie zachodzi jednak na tyle powoli i umiejętnie, że nie ma obaw przed pojawieniem się efektu jo-jo.
I choć sam ocet jabłkowy cudów może nie zdziałać, to w połączeniu z odpowiednim sposobem odżywiania oraz trybem i stylem życia na pewno szybciej doprowadzi nas do upragnionych celów stanowiąc skuteczną pomoc w walce ze zbędnymi kilogramami.

Obniżanie cukru

Nie tylko osoby będące na diecie mogą odczuć pozytywne efekty zdrowotne spożywania octu jabłkowego. Również osoby borykające się z cukrzycą mogą czerpać z niego korzyści, albowiem przeprowadzone badania wykazują, że ocet jabłkowy wspomaga leczenie tej choroby. Po kilku tygodniach stosowania octu jabłkowego poziom cukru we krwi u osób, które go spożywały był dużo niższy niż w grupie osób, które tego nie robiły. Wykazano, że ocet jabłkowy wpływa na poziom cukru, znacząco obniża jego skoki podczas posiłków oraz poprawia wrażliwość insulinową.
Podwyższony poziom cukru uchodzi za jedną z głównych przyczyn różnych przewlekłych chorób oraz przedwczesnego starzenia się komórek. Może być problemem nie tylko ludzi chorych na cukrzycę, ale i tych, którzy nie zmagają się z tą chorobą. Dlatego też ocet jabłkowy może stanowić wspaniały zdrowotny eliksir dla osób z cukrzycą lub stanem przedcukrzycowym, ale i tych, którzy chcą utrzymać poziom cukru we krwi na stałym i odpowiednio niskim poziomie.

Stosowanie zewnętrzne octu jabłkowego
W domu

Przy okazji sprzątania domowych kątów, bez zawahania można zacząć używać octu jabłkowego, a następnie wstąpić do grona osób legitymujących się zaszczytnym tytułem ‚Perfekcyjna Pani Domu’ (albo Pan, nikogo nie faworyzujemy 😉 ). Ocet jabłkowy albowiem od wieków uchodzi za idealny środek czyszczący i dezynfekujący. Dzieje się tak, ponieważ główną substancją octu jabłkowego jest kwas octowy, który zabija bakterie, grzyby i wirusy oraz zapobiega ich namnażaniu.
Ocet jabłkowy idealnie sprawdzi się jako płyn do mycia szyb, luster, blatów, a nawet podłogi. Nada się także do usuwania plam, tłustych śladów, osadów, zacieków i kamienia. Razem z sodą oczyszczoną tworzą duet idealny, za pomocą którego można pozbyć się nieprzyjemnych zapachów. W occie można także skutecznie płukać warzywa usuwając z nich w ten sposób zanieczyszczenia.
Jakby jeszcze tego było mało, to ocet stosowany jest również jako naturalny środek konserwujący żywność, więc jeśli komuś zależy by jedzenie zachowało świeżość na dłużej – ocet sprawdzi się idealnie.

W kosmetyce

Kto nie odkrył jeszcze cudownego działania octu jabłkowego w pielęgnacji skóry i włosów, ten szybko powinien nadrobić braki. Ocet jabłkowy to fantastyczny produkt, który ze względu na swoje bakteriobójcze i przeciwzapalne właściwości ugruntował sobie pozycje w świecie kosmetycznym. Świetnie sprawdza się np. jako domowy, łagodzący stany zapalne tonik do twarzy. Oprócz tego pomaga pozbyć się różnych dolegliwości skórnych, a także blizn i przebarwień. Przywraca prawidłowe pH skóry zostawiając ją promienną i gładką. Może stanowić dodatek do maseczek i kąpieli. Znalazł także zastosowanie w zabiegach pielęgnacyjnych włosów – płukanki octowe pięknie nabłyszczają włosy, poprawiają ich kondycję i zapobiegają przetłuszczaniu. Pomaga też łagodzić obrzęki, ukąszenia komarów i oparzenia słoneczne.

***

hqdefault

Jak widać użycie octu jabłkowego wcale nie musi się ograniczać tylko do sfery kuchenno – kulinarnej. Ocet stoi na straży zarówno naszego zdrowia, pięknego wyglądu i czystości. Jego stosowanie w suplementacji sprowadza się do rozcieńczenia 1 łyżki octu w szklance ciepłej, przegotowanej wody i wypicia ok. 15 minut przed posiłkiem. Jeśli smak takiego napoju mistrzów nie przypadnie nam do gustu, można zawsze dodać do niego niewielką ilość czegoś słodkiego, np. syropu klonowego. Aby niepotrzebnie nie przeciążać układu pokarmowego i żołądka, należy co jakiś czas ograniczyć spożywanie octu robiąc tygodniowe przerwy. Za taki eliksir zdrowia organizm na pewno nam podziękuje.

Ocet jabłkowy w naszym sklepie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *