Kwas – kaprylowy

5438922812_f3357d6bfc_b

Kwas kaprylowy – olej kokosowy

Olej kokosowy zagościł w naszych polskich domach relatywnie niedawno wkraczając do kuchni wypierając dotychczas stosowane tradycyjne oleje i masło. Równolegle zdobył swoje ważne miejsce jako kosmetyk pielęgnacyjny i regenerujący. Jest powszechnie uważany za najzdrowszy olej spożywczy. Powstaje z miąższu kokosa, który w 70 % składa się z tłuszczu – a dokładniej z nasyconych kwasów tłuszczowych w tym kwasu laurynowego, mirystynowego, palmitynowego i kaprylowego.
Kwas Kaprylowy o którym tu dziś mowa jest jednym z tych nasyconych kwasów tłuszczowych o tzw. średniej długości łańcucha atomów (8 do 12) a więc łatwo strawny i łatwo przyswajalny w przeciwieństwie do kwasów długo łańcuchowych. Występuje głównie w tłuszczach roślinnych (oleju kokosowym i palmowym) i zwierzęcych u kóz i owiec stąd najprawdopodobniej nazwa ( capro to koza łac) .

coconut-oil-1469337_1280

Kwas Kaprylowy jest również kluczowym środkiem medycyny naturalnej, wykorzystywany w kuracjach przeciwbakteryjnych, przeciwzapalnych i przeciwgrzybicznych … Znany jest ze swojej skuteczności w leczeniu zakażeń drożdżakami a w szczególności szczególnie groźnych drożdży Candida albicans, które występują w jelitach jamie ustnej, pochwie i na skórze.

Upraszczając opis, Candida albicans zamieszkując dolną część naszego przewodu pokarmowego pomagają w procesie rozkładu cukru wraz z bakteriami acidophilus, bulgaricus, bifudus , które podobnie jak candida, odgrywają ważną rolę w trawieniu i które współzawodniczą z nim o kolonizację naszego przewodu pokarmowego kontrolując rozwój candidy albicans zachowując właściwą równowagę w układzie trawiennym. Zatem dopóki nasz organizm posiada właściwy balans flory jelitowej i sprawnie działający system immunologiczny Candida nie jest powodem żadnych zaburzeń organizmu .

Candida_albicans_PHIL_3192_lores

Jednym z głównych przyczyn naruszenia tej delikatnej równowagi i w konsekwencji nadmiernego wzrostu Candida jest zła dieta, zubożała w nieskażone i nieprzetworzone produkty. Wraz ze rozwojem cywilizacyjnym zmieniła się dieta dawniej oparta na warzywach, owocach, (z rzadka na mięsie) a więc pożywienie naturalne o wysokich walorach odżywczych i antygrzybicznych. Współczesna przemysłowa żywność nafaszerowana jest chemią i konserwantami. Większość produktów jest wyjaławiana w procesie przetwarzania obniżając koszty produkcji i koszty przechowywania podczas . W konsekwencji większość społeczeństwa zaopatrując się w hipermarketach kupuje i spożywa produkty zawierające zaledwie śladowe ilości „żywych” składników odżywczych potrzebnych człowiekowi do kontrolowania populacji drożdży w naszym organizmie „narkotyzując się” bogatą w niezdrowe ale co cenne dla producentów uzależniające tłuszcze i cukry stanowiące świetną pożywkę dla candidy. I tu zaczyna się spirala – karmiąc prostymi cukrami drożdżaki powodujemy ich wzrost i w konsekwencji jeszcze większe łaknienie na słodycze.

Kolejnym głównym winowajcą zachwiania równowagi w układzie trawiennym są siejące globalne spustoszenie we florze bakteryjnej antybiotyki ale to temat na inną okazję.

Candida zatem rozrastając się nadmiernie w układzie pokarmowym zatruwa nasz organizm produkując ok 80 toksyn. Kandydoza to jedna z coraz powszechniejszych chorób. Jej gwałtowny w ostatnich latach rozwój powoduje , że można coraz odważniej mówić o niej jako o chorobie cywilizacyjnej.

Kwas kaprylowy właściwości i dawkowanie

Coconut_Oil_amp_30050
I tu chciałbym wrócić do wspomnianego powyżej kwasu kaprylowego i oleju kokosowego, który jest jego nośnikiem. Kwas kaprylowy zabija drożdżaki łącząc się z błonami ich komórek i niszcząc je efektywnie . Jego skuteczność w zmniejszaniu kolonii drożdżaków w jelitach została potwierdzona wieloma badaniami naukowymi i niezliczoną ilością relacji i wpisów na forach osób stosujących kwas kaprylowy, olej kokosowy w kuracjach odgrzybiania organizmu jak również prewencyjnie spożywających go na co dzień .
Rekomendowana dawka oleju kokosowego w celach leczniczych to 3-4 łyżki stołowe dziennie przyjmowane podczas posiłków. Odpowiada to dziennej dawce kwasów tłuszczowych jaką niemowlę przyjmuje z mlekiem matki.

Tytułowy Olej kokosowy, oprócz zbawiennego kwasu kaprylowego ma w swoim składzie również inny super lek – kwas laurynowy, który przez nasz organizm zamieniany jest w monolauryn o silnych właściwościach antybakteryjnych, antywirusowych i antygrzybicznych. Już dziś zapraszam do kolejnego artykułu opisującego jego zdrowotny wpływ.

coconuts-331260_1280

Na koniec ciekawostka, którą znalazłem w kilku opracowaniach – płyn zawarty w łupnie orzecha kokosowego ma skład zbliżony do … osocza krwi i będąc bogaty w minerały takie jak wapń, potas i chlorki w warunkach wojennych, awaryjnych był stosowany jako zamiennik kroplówki. Jakie jeszcze tajemnice skrywa natura?

Olej kokosowy w sklepie naturalnaspizarnia.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *