KSYLITOL, czyli zdrowy zamiennik cukru

birch-1337498_1280

W ciągu ostatnich lat wiele mówi się i pisze o szkodliwości cukru. Spożywanie go w dużych ilościach jak się często dzieje w krajach uprzemysłowionych jest szkodliwe dla zdrowia nie tylko dla osób zmagających się z cukrzycą. Wszyscy wiedzą , że cukier zawiera dużo kalorii i nie jest zalecany osobom walczącym o szczupłą sylwetkę. Diety rekomendowane w profilaktyce przeciwnowotworowej zalecają ograniczenie cukru do absolutnego minimum. Dla niektórych z nas zmniejszenie spożycia cukru jest prawdziwym problemem, ponieważ otrzymaliśmy złe nawyki i aktualnie nadmiernie cenimy sobie słodki smak wielu potraw. Jeżeli nie możemy zrezygnować ze słodyczy, alternatywą dla nas są zamienniki. Na rynku dostępnych jest wiele substytutów cukru oferowanych przez producentów produktów tzw. „light”. Niestety nie wszystkie są bezpieczne dla naszego zdrowia a niektóre są gorsze niż cukier. Kiedy chcemy znaleźć zdrowy zamiennik słodkiego cukru, najlepiej jest postawić na substancje 100% naturalne – jedną z najlepszych z nich jest ksylitol.

Problemy z cukrem

birch-113621_1280

Wiele osób chce wyeliminować cukier w swojej diecie. Producenci żywności zdają sobie z tego faktu sprawę i coraz częściej wypuszczają na rynek coraz to nowsze wersje produktów typu light, czyli mniej kaloryczne wersje popularnych artykułów spożywczych (nie mylić ze zdrowsze ani lepsze!!). Na półkach sklepowych znajdziemy również wiele słodzików, które mają zastąpić nam cukier. Zanim jednak po nie sięgniemy, powinniśmy szczegółowo zapoznać się z ich wpływem na stan naszego zdrowia (niektóre niskokaloryczne słodziki mają działanie rakotwórcze). Jeżeli chcemy ograniczyć spożycie cukru, a jednocześnie zależy nam na poprawie naszego zdrwoia, postawmy na produkty pochodzenia naturalnego, które nawet długotrwale stosowane nie tyle nie wykazują negatywnego wpływu na stan naszego organizmu co wpływają na poprawę naszego zdrowia. Jednym z nich bez wątpienia jest właśnie ksylitol, czyli naturalna substancja słodząca pozyskiwana między innymi z kory brzozy. Warto zauważyć, że nie jest to jedyne źródło pochodzenia tej substancji. Ksylitol występuje w niektórych warzywach, owocach i grzybach. W ograniczonych ilościach wytwarzany jest również przez nasz organizm.

trees-690727_1280

Oczywistą zaletą ksylitolu jest fakt, że zawiera on mniej kalorii. Badania pokazują, że posiada on nawet czterdzieści procent mniej kalorii niż cukier. Jest to właściwość szczególnie ceniona przez osoby chorujące na cukrzycę, a także tych z nas, którzy chcą schudnąć lub utrzymać szczupłą sylwetkę. Co równie ważne Ksylitol posiada niski indeks glikemiczny (zaledwie 8), co sprawia, że nie powoduje on gwałtownych skoków glukozy we krwi i jego trawienie praktycznie nie wymaga insuliny w przeciwieństwie do cukru. Pomimo swoich cennych właściwości ksylitol stał się popularnym produktem stosunkowo niedawno.

Spożywanie ksylitolu sposobem na mocne kości i zdrowe zęby

child-476507_1280

Okazuje się, że stosowanie ksylitolu poza korzyściami dla diabetyków i osób będących na diecie przynosi również inne korzyści. Ksylitol oprócz tego, że jest świetnym niskokalorycznym zamiennikiem cukru, wykazuje także prozdrowotne działanie na nasz organizm. Jedną z jego zalet wykorzystali już producenci past do zębów i gum do żucia. Ksylitol posiada właściwości zapobiegające próchnicy, pomaga również usuwać osad z naszych zębów. Wykazuje potężne właściwości niszczące bakterie, które przyczyniają się do chorób naszych zębów. Jeżeli zależy nam na śnieżnobiałym uśmiechu, a jednocześnie nie jesteśmy przekonani, czy popularne gumy do żucia są bezpieczne dla naszego zdrowia, postawmy na produkty zawierające ksylitol.

Cukier brzozowy sprawia, że nasze kości lepiej przyswajają wapń. Jest to właściwość ważna zarówno dla dzieci, jak i dla osób starszych. Podawajmy produkty słodzone ksylitolem naszym dzieciom, a sprawimy, że ich kości będą silne i zdrowe, będą kształtowały się prawidłowo. Z wiekiem gęstość naszych kości stopniowo maleje, co sprawia, że u starszych ludzi staje się realne zagrożenie osteoporozą. Spożywanie ksylitolu pomaga w dużym stopniu opóźnić lub wręcz zahamować ten proces. Warto spożywać produkty słodzone ksylitolem profilaktycznie od najwcześniejszych lat życia.

Ksylitol w diecie zasadowej

trees-1392484_1280

Poważnym problemem naszego społeczeństwa jest zakwaszenie organizmu. Nasza codzienna dieta zawiera dużo produktów zakwaszających organizm, co przyczynia się do wielu dolegliwości zdrowotnych. Kiedy nasz organizm jest zakwaszony cierpimy na permanentny brak energii. Jesteśmy senni chociaż teoretycznie się wysypiamy. Często skarżymy się na zgagę i dolegliwości trawienne. Szybko łapiemy infekcje i zapadamy na różnego rodzaju choroby. Tak sytuacja często jest wynikiem długotrwałego stosowania diety, która zaburza równowagę kwasowo-zasadową w naszym organizmie. W takich wypadkach najlepszym rozwiązaniem jest kuracja za pomocą diety zasadowej. Żeby poprawić jakość funkcjonowania naszego organizmu powinniśmy zastosować dietę opierającą się na produktach alkalizujących nasz układ trawienny. Ksylitol posiada działanie zasadotwórcze przyczyniając się do poprawy stanu naszego zdrowia skutecznie zastępując zakwaszający biały cukier.

Ksylitol w naszym sklepie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *