Karob – zdrowy substytut kakao

beans-72059_1280

Karob – zdrowy substytut kakao

Kakao jest niezłym ‚tłuściochem’. To nie ulega wątpliwości. W dodatku często wywołującym liczne alergie i uczulenia. Czy gdybyście mieli szansę spróbować czegoś kakaopodobnego, co nie wywoła nieprzyjemnych reakcji skórnych i nie będzie tak kaloryczne, to czy skorzystalibyście? Bo tak się składa, że istnieje dla kakao alternatywa. Równie smaczna i niesamowicie zdrowa. Jest nią… chlebek świętojański, czyli karob.

carob-7330_1280

Ta oryginalna nazwa wzięła się od Jana Chrzciciela, który według filozofów miał żywić się strąkami szarańczynu. Szarańczyn to inna nazwa drzewa karobowego, którego strąki zawierające dużo, małych, brązowych nasion, nazywane są właśnie chlebem świętojańskim. Nasiona przetwarza się na proszek, a następnie używa przy wszelkiego rodzaju wypiekach, deserach, słodkościach, napojach i produkcji artykułów spożywczych. Wszędzie tam gdzie nie wskazane, bądź niechciane jest kakao.
Ktoś mógłby zapytać, no dobrze, ale dlaczego nie kakao i po co ten cały zamiennik? Otóż, żeby była jasność, my nie demonizujemy kakao. Oczywistym jest, że i ono posiada dużo wartości odżywczych – niektórych nawet w większych ilościach niż karob.

Carob_chocolate_chip_cookies_with_coconut_and_cranberries

Jednak jest kilka kluczowych aspektów powodujących, że karob bezspornie wygrywa w szrankach z kakao.
• Kakao zawiera aminy (fenyloetyloaminę oraz tyraminę) – związki chemiczne, które wywołują bóle głowy, migreny i nudności. Nie znajdziemy ich w karobie.
• Kakao zakwasza organizm co może prowadzić do wielu przewlekłych chorób, natomiast karob, co bardziej wskazane, ma właściwości alkalizujące organizm.
• Karob nie zawiera kofeiny, jej podobnej teobrominy oraz kwasu szczawiowego, które są wrogiem wapnia i ograniczają jego przyswajanie, ponadto kofeina jako substancja stymulująca może uzależniać i wywoływać alergie. Czyni to karob bezpiecznym dla dzieci, karmiących matek, osób chorych i starszych.

Znaczą część karobu stanowią węglowodany (w tym błonnik) i białko. W 100 gramach znajduje się niecały 1 gram tłuszczu (dla porównania w kakao jest go 21 gramów więcej). Ziarna karobu to źródło takich minerałów jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, mangan, selen oraz witamin: A, C, E, B6, tiaminy, ryboflawiny, niacyny.
Karob w smaku przypomina kakao i z powodzeniem może stanowić jego substytut. Ma naturalnie słodki smak (kakao jest bardziej gorzkie), więc produkty z jego użyciem nie wymagają dużej ilości cukru.

Karobowe fakty

beans-72058_1280

To, że karob nie zawiera kofeiny, teobrominy, alergenów oraz jest produktem niskotłuszczowym, a w składzie ma tylko naturalne cukry (dobra wiadomość dla cukrzyków!) już wiemy. Ale to, czym karob tak naprawdę zaskakuje, to jego wyjątkowe właściwości. A mianowicie:
➔ karob ułatwia trawienie, polecany jest dla osób z zaburzeniami żołądkowo – jelitowymi (np. refluksem żołądka), z powodzeniem stosuje się go w leczeniu biegunki u dzieci i dorosłych
➔ jest pomocny w walce z kaszlem (ułatwia odkrztuszanie wydzieliny), grypą, astmą (zawiera substancję czynną przeciwdziałającą astmie) oraz anemią
➔ obniża poziom cholesterolu we krwi
➔ jego regularne stosowanie pomaga w zapobieganiu raka płuc
➔ jako, że nie zawiera kofeiny, bez obaw mogą go spożywać osoby z wysokim ciśnieniem krwi
➔ ze względu na bogactwo fosforu i wapnia chroni przed osteoporozą
➔ jest bogaty w antyoksydanty (głównie witaminę E)
➔ stanowi doskonałe źródło witamin z grupy B odpowiadających za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
➔ jego składnikiem są taniny, które będąc świetnymi naturalnymi antyoksydantami eliminują wolne rodniki. Działają przeciwalergicznie, przeciwbólowo, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i antyseptycznie
➔ zawarty w nim kwas galusowy należy do grupy roślinnych przeciwutleniaczy, którego właściwości farmakologiczne są zdumiewające. Kwas ten oprócz tego, że jest silnym antyoksydantem, hamuje także zewnętrzne i wewnętrzne stany zapalne, działa przeciwbólowo, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, jest skutecznym środkiem wspomagającym leczenie chorób skóry (np. trądziku różowatego), działa jak filtr przeciwsłoneczny zatrzymując promienie UV i chroniąc przed ich szkodliwymi skutkami. Ponadto pomaga uporać się z przebarwieniami skóry (pozapalnymi i posłonecznymi), obkurcza rozszerzone naczynia krwionośne i pory, zmniejsza rumień na twarzy, działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i zmniejsza łojotok. Do tego obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi, hamuje rozwój miażdżycy oraz posiada właściwości antynowotworowe.

***
Karob to brat bliźniak kakao, którego wyjątkowy, słodkawy, ale i mniej intensywny smak może nie każdemu przypaść do gustu. Jednak dla alergików oraz pozostałych osób, które nie mogą lub po prostu nie chcą używać tłustego kakao – będzie wybawieniem.
W kolejnym wpisie pokażemy Wam jak konkretnie można wykorzystać karob i jakie pyszności z niego przyrządzić!

Karob można kupić w dobrej cenie w naturalnej spiżarni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *