Indeks glikemiczny – dlaczego warto się z nim zapoznać?

diabetes-528678_960_720

Z pojęciem indeksu glikemicznego powinni zapoznać się wszyscy, którzy interesują się zdrowym stylem życia. Indeks glikemiczny (IG) jest to wskaźnik, który klasyfikuje różne produkty żywnościowe pod kątem wzrostu stężenia glukozy we krwi po ich spożyciu w ciągu 120 minut. Porcja węglowodanów, na podstawie której obliczany jest indeks glikemiczny wynosi 50 g. Im wyższym indeksem glikemicznym charakteryzuje się dany produkt, tym wyższy jest poziom glukozy w naszej krwi po jego spożyciu. Z faktem tym wiąże się szereg niezwykle istotnych dla naszego zdrowia kwestii.

Indeks glikemiczny – wpływ na nasze zdrowie i sylwetkę

Produkty spożywcze pod kątem wysokości indeksu glikemicznego dzieli się na trzy grupy. Pierwsza z nich to produkty o niskim indeksie glikemicznym – równym bądź niższym niż 55. Druga grupa produktów określana jest jako żywność o średnim indeksie glikemicznym – pomiędzy 56 a 69. Ostatnia grupa to produkty z wysokim indeksem glikemicznym – równym bądź wyższym niż 70. Przy czym spożycie czystej glukozy to wartość 100. Spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie, pozwala również na utrzymanie szczupłej sylwetki. Jeżeli w naszym jadłospisie przeważa
żywność o wysokim IG ma to szereg negatywnych następstw. sugar-485055_960_720W momencie, kiedy spożywamy żywność o wysokim IG poziom glukozy w naszej krwi radykalnie się podnosi. Jednocześnie podnosi się także poziom insuliny, która jest hormonem umożliwiającym komórkom naszego ciała wykorzystanie glukozy. Wysoki poziom glukozy nie utrzymuje się jednak długo. W ciągu około 120 minut spada on poniżej stanu wyjściowego. Oznacza to, że po spożyciu posiłku o wysokim IG poziom glukozy w naszej krwi jest po pewnym czasie niższy niż przed posiłkiem. Nasz organizm reaguje na taką sytuację gwałtownym głodem i niekiedy ciężko jest się nam oprzeć, żeby nie sięgnąć po kolejną przekąskę. Takie nawyki z kolei powodują szybkie tycie.

pancreas_by_hauntzor-d83qvyx

Inaczej wygląda sytuacja w przypadku produktów o niskim indeksie glikemicznym. Po ich spożyciu poziom glukozy w naszej krwi wzrasta bardzo powoli. Glukoza uwalniana jest stopniowo, również powoli opada. Produkty z niskim IG zapewniają nam poczucie sytości na dłużej, chronią nas również przed atakami głodu. Utrzymują w normie także produkcję insuliny. Ma to szereg korzyści dla naszego zdrowia. Przede wszystkim łatwiej jest nam utrzymać szczupłą sylwetkę. Dieta o niskim IG chroni nas także przed wieloma chorobami, w tym przed cukrzycą typu 2, otyłością, schorzeniami układu krążenia, nowotworami, a także insulinoodpornością, która objawia się coraz gorszym wchłanianiem glukozy do naszych komórek pod wpływem tej samej ilości insuliny. Warto wspomnieć się na wartość IG danego posiłku składają się różne produkty. Jedne posiadające wyższy IG, inne niższy. Jeżeli zamierzamy spożyć produkty o wysokim IG, dobrze jest je połączyć z żywnością posiadającą niższy indeks glikemiczny. W efekcie indeks glikemiczny całego posiłku będzie znacznie niższy.

Indeks glikemiczny – skąd czerpać informacje

Jak już pewnie zauważyliśmy informacje o wysokości indeksu glikemicznego w poszczególnych produktach są dla nas bardzo istotne. Włączenie do naszej diety produktów o niskim IG zaowocuje szeregiem korzyści zdrowotnych, pomoże nam także zachować szczupłą sylwetkę. Dzięki posiłkom o niskim IG nie mamy ochoty na słodkie przekąski i możemy utrzymać stały poziom glukozy we krwi do następnego posiłku. Poza korzyściami zdrowotnymi gwarantuje nam to stabilny nastrój. Informacje o indeksie glikemicznym znajdziemy w wielu opracowaniach o tematyce dietetycznej, największym źródłem danych na ten temat jest oczywiście internet. Jeżeli potrzebujemy danych na temat IG o każdej porze, możemy zainstalować stosowną aplikację na naszym urządzeniu mobilnym. Warto jednak zdawać sobie sprawę, że indeks glikemiczny poszczególnych produktów ma charakter orientacyjny. W zależności od różnych czynników będzie się on zmieniał. Na wysokość IG tego samego produktu mają wpływ takie czynniki jak jego dojrzałość, a także procesy obróbki termicznej. Przykładowo surowa marchewka charakteryzuje się bardzo niskim indeksem glikemicznym, ugotowana zaś prezentuje już bardzo wysokie wartości. Podobnie przedstawia się sprawa z burakami i wieloma innymi produktami. Należy zwrócić uwagę także na poziom dojrzałości. Dojrzałe banany to bardzo wysoki indeks glikemiczny, niedojrzałe znacznie niższy. Suszone owoce to zazwyczaj bardzo wysoki IG.

Dieta oparta na produktach o niskim indeksie
glikemicznym to obowiązek wszystkich osób cierpiącychdiabetes-777002_960_720 na cukrzycę. Jedak staje się ona popularna również w innych środowiskach. Jadłospis o niskim IG to pełnoziarniste pieczywo, kasze, a także owoce i warzywa. W tym miejscu warto jednak postawić na surowe warzywa – po gotowaniu indeks glikemiczny może wzrosnąć o połowę. Jeżeli kupujemy owoce powinniśmy wybierać przede wszystkim te, które charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym. Jeżeli nie możemy zrezygnować z bananów, wybierajmy te mniej dojrzałe. Unikajmy produktów zawierających duże ilości cukru, takich jak słodycze. Niewskazane są również pieczywo i makarony wyprodukowane z oczyszczonej mąki.

4945658315_8f43ee01eb_b

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *