Chlorella – zdrowe algi 2

pills-234633_1280

Chlorella – zdrowe algi 2 – podobieństwa i różnice od spiruliny.

Natura ofiarowuje nam wszystko co niezbędne dla naszego organizmu. Elementy pochodzenia naturalnego dostarczają nam wszystkie niezbędne składniki odżywcze – białka, witaminy i minerały. Zdrowa i zbilansowana dieta, pełna naturalnych substancji odżywczych i prozdrowotnych jest jedną z najlepszych profilaktyk wielu schorzeń. Jednym z darów, którymi obdarowuje nas natura są mikroalgi o nazwie chlorella.

Chlorella_vulgaris_NIES2170

Chlorella to jednokomórkowe słodkowodne algi o zielonej barwie. Choć są mikroskopijnych wielkości to mają w sobie ogromną dawkę chlorofilu. Związek ten posiada właściwości przeciwnowotworowe, a także przyspiesza gojenie się ran. Zwiększa liczbę czerwonych krwinek, do tego działa oczyszczająco na jelita i wątrobę. Chlorella jest bogata w wiele cennych substancji takich jak aminokwasy, witaminy i minerały: fosfor, magnez, potas, jak również spore ilości wapnia, zdecydowanie wyższe niż u innych roślin lądowych. Zawiera beta-karoten, który neutralizuje uszkodzenia skóry powstałe na skutek promieniowania ultrafioletowego, wzmacnia wzrok, przeciwdziała zaćmie, a do tego powstrzymuje rozwój raka płuc. Ma w swoim składzie witaminę B12 w ilości większej niż np. wątroba wołowa.

Chlorella przeszła wiele badań,

Dzięki badaniom chlorelli wiemy, że niesie ona ze sobą wiele korzyści zdrowotnych, m.in. wzmacnianie układu odpornościowego. Posiada także umiejętność wiązania toksyn, dlatego skutecznie przyspiesza ich eliminację, co przyznaje jej właściwości odtruwające i oczyszczające organizm. Wyraźnie poprawia jego odporność, wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Zewnętrzna ściana komórkowa chlorelli jest bardzo twarda, dzięki czemu może wiązać się z metalami ciężkimi, pestycydami i wymienionymi wyżej toksynami. Jednak przewód pokarmowy człowieka nie potrafi skutecznie rozłożyć tej ściany, która może być przyczyną wielu dolegliwości żołądkowych. Prościej mówiąc, glon w większości przechodzi przez układ pokarmowy, a organizm nie może wchłonąć wielu składników odżywczych znajdujących się wewnątrz komórki. Opracowano więc proces produkcyjny, podczas którego ściana ta jest rozbijana mechanicznie, żeby nasz układ miał możliwość przyswojenia cennych dla niego elementów. Przyswajalność chlorelli wzrasta wtedy dwukrotnie (do 80%).

maxresdefault

Chlorella bardzo często kojarzona jest ze spiruliną i jest to mylne skojarzenie, gdyż chlorellę zaliczamy do eukariontów i jest ona algą, a jednocześnie złożoną rośliną z jądrem komórkowym, natomiast spirulina jest prokariontem i należy do grupy biologicznej w której skład wchodzą również bakterie. Prócz tego istnieje jeszcze wiele różnic między tymi dwoma glonami. Chlorella zawiera czterokrotnie więcej chlorofilu niż spirulina, więc skutecznie wspomaga usuwanie toksyn z organizmu, jak również jest stosowniejsza dla tych, którzy chcą oczyścić swój organizm. Najskuteczniejsze działanie wykazuje, gdy jest stosowana na czczo. Spirulina nie jest zdolna do usuwania z organizmu metali ciężkich tak jak chlorella, która jest wyposażona w odpowiednią błonę komórkową, natomiast zdecydowanie silniej działa przeciwwirusowo, doskonale wzmacnia system immunologiczny, tworząc naturalną broń, skuteczną w walce z różnymi infekcjami. W chlorelli również znajduje się mniej niż w spirulinie białka, ale znacznie więcej żelaza, chlorofilu i kwasów nukleinowych, lecz obie stanowią źródło bogate w wiele substancji odżywczych, niezastąpionych w wzroście i odnowie komórek. Są odpowiednie w diecie wegetariańskiej, gdyż zawierają spore ilości białka. Dodatkowo korzystnie wpływają na fizyczną i psychiczną kondycję organizmu. Dzięki błonnikowi oraz chlorofilowi stanowią znakomity dodatek do diet odkwaszających i oczyszczających. Obie algi neutralizują wpływ kwasowej żywności i poprawiają równowagę zasadową organizmu i jednocześnie metabolizm. Dzięki temu organizm może uwolnić się od substancji, które zaburzają prawidłową przemianę materii oraz właściwą aktywność systemu immunologicznego. Aby długo cieszyć się młodością i zdrowiem naszego organizmu warto zatroszczyć się, aby otrzymał on wszystkie niezbędne składniki do jego prawidłowego funkcjonowania. Do najważniejszych korzyści wynikających z suplementacji codziennej diety chlorellą jest utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu, silne działanie antyoksydacyjne, przywrócenie korzystnej flory jelitowej oraz proste, szybkie i tanie uzupełnianie diety, a także wzmocnienie układu odpornościowego poprzez pobudzenie produkcji interferonów.

offal-1463369_1280

Warto również połączyć działanie chlorelli i spiruliny, gdyż spożywane razem są skuteczniejsze. Zawarte w spirulinie GLA jest pożywieniem dla mózgu i systemu nerwowego, a CGF obecne w chlorelli ułatwia naprawę komórek nerwowych. Spożywając codzienną dawkę alg skutecznie oczyścimy i odżywimy organizm, który odwdzięczy się nam zdrowiem i lepszym samopoczuciem.

Chlorella w sklepie internetowym naturalna spiżarnia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *